Označování alergenů ve stravě

Vážení rodiče !
13. 12. 2014 je legislativně stanoveno datum, kdy je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku označeno číslem označující alergen. Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek bude na nástěnce před jídelnou.

Seznam potravinových  alergenů
1) obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda nebo výrobky z nich)
2) korýši a výrobky z nich
3) vejce a výrobky z nich 
4) ryby a výrobky z nich
5) podzemnice olejná (arašídy)
6) sójové boby a výrobky z nich
7) mléko a výrobky z něj
8) skořápkové plody (mandle, ořechy, apod.)
9) celer a výrobky z něj
10) hořčice a výrobky z ní
11) sezamová semena a výrobky z nich
12) oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) měkkýši a výrobky z nich

Na případné dotazy Vám odpoví ved. školní jídelny Svidenská H., tel. 495214651.

Dokumenty ke stažení

Kontakty

Kancelář školy
495 212 121

Ředitel školy
495 220 129

Školní jídelna
495 214 651

Adresa

ZŠ Hradec Králové - Pouchov
K Sokolovně 452
503 41 Hradec Králové

IČO: 62693123
DIČ: CZ62693123

Zobrazit mapu

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.